Ontdek onze nieuwe AI Event Side-kick - Robin! Meer informatie

Interactief lesgeven met PresentersWall

Interactief lesgeven kan verschillende vormen aannemen. Leraren kunnen bijvoorbeeld vragen stellen aan leerlingen, discussies faciliteren, groepswerk toepassen, multimediale hulpmiddelen gebruiken of praktische opdrachten geven. Het doel van al deze technieken is om leerlingen te betrekken bij het leerproces, zodat zij actief deelnemen en hun kennis en begrip van het onderwerp vergroten.

Wat is interactief lesgeven?

Interactief lesgeven is een onderwijsmethode waarbij leraren leerlingen actief betrekken bij het leerproces. In plaats van dat ze alleen maar naar de leraar luisteren, worden zij aangemoedigd om deel te nemen aan de les door middel van verschillende interactieve technieken. Door deze technieken toe te passen, kunnen ze de betrokkenheid van studenten vergroten, hun motivatie verhogen en het leerproces effectiever maken.

Hoe zet ik PresentersWall in om interactief les te geven?

Hieronder beschrijven we 5 manieren om PresentersWall in te zetten om interactief les te geven. Echter is het belangrijk om je fantasie op deze concepten los te laten gaan! Er is enorm veel mogelijk, wanneer er met een creatief brein wordt gekeken naar deze concepten! Wij zijn daarom enorm benieuwd naar jouw ideeën en horen dan ook graag hoe jij dit toe zou passen in de les!

1. Wordcloud

2. Quiz

3. Heatmap

4. Poll

5. Open antwoord

Zet de PresentersWall omgeving helemaal om naar de huisstijl van jouw school, of bedenk samen met onze developers hoe het eruit moet komen te zien. Hieronder tonen we verschillende designs, maar we kijken graag naar jouw wensen!

1. Wordcloud

Wordclouds zijn een makkelijke manier om terug te kijken op de gegeven les;

Wat waren de sleutelwoorden van deze les?

Vraag je leerlingen wat de sleutelwoorden waren van de les om te reflecteren op de les om ze op een visuele manier te presenteren en een discussie te starten. “Wie hebben allemaal het woord ‘x’ ingevuld?” “Waarom vond je dit een sleutelwoord van de les?” “Wie heeft er een ander woord en ingevuld?” "Welk woord heb jij ingevuld en waarom?” “Welk woord staat er niet bij dat er nog wel bij moet staan?” 

Of zet een wordcloud in als introductie van een onderwerp;

Waar denk je als eerste aan bij onderwerp x?

Leerlingen geven hun eerste idee over een onderwerp en hierop kan worden doorgevraagd ter aanvulling van het woordweb. “Wie heeft er woord A ingevuld?” “Waarom denk je aan woord A bij het onderwerp x?” Je vraagt op deze manier elke leerling om zijn of haar individuele input en kunt dit vervolgens klassikaal bespreken.

2. Quiz

Deze is iets meer voor de hand liggend, maar gemakkelijk toe te passen in de les, omdat deze zowel klassikaal kan worden gedaan, of ieder voor zich. Met de quiz module van PresentersWall kan een docent een quiz opzetten die klassikaal wordt gespeeld en de gegeven antwoorden en juiste antwoorden meteen kunnen worden getoond of kan er een quiz worden opgezet die ieder voor zich wordt gemaakt om, nadat iedereen de quiz heeft voltooid, de antwoorden te bespreken. 

Wil je achteraf zien welke antwoorden de studenten hebben gegeven? Maak een export per quiz en kom er zo achter welke studenten extra aandacht vereisen voor een bepaald onderwerp of welke onderwerpen juist helemaal goed gaan!

3. Heatmap

De heatmap is onze meest creatieve module in onze tool, er zijn eindeloze opties om deze toe te passen wanneer je je creativiteit los laat gaan! De heatmap laat de leerlingen hun avatar plaatsen op een positie in een afbeelding. Deze module is daarom niet echt voor het accuraat meten van bepaalde zaken, maar om als inschatting te gebruiken. Dat ziet er zo uit:

Wil je toch accuraat meten en weten welke studenten bepaalde antwoorden hebben gegeven? Zet dan een poll in! 

4.  Poll

Een poll is een handige tool voor leraren om de meningen en standpunten van hun leerlingen te peilen over een bepaald onderwerp. Het is eigenlijk gewoon een snelle en nauwkeurige manier om te achterhalen wat er in hun gedachten omgaat.

Wat zo leuk is aan een poll, is dat de antwoorden direct op het scherm kunnen worden getoond. Dit betekent dat de leraren gelijk de resultaten kunnen bekijken en bespreken met de klas. Het kan zorgen voor leuke discussies en inzichten in de verschillende standpunten.

De leraar kan op deze manier de leerlingen betrekken bij het onderwerp en ze een stem geven. Dit zorgt vervolgens voor meer motivatie en interesse vanuit de leerlingen voor een interactieve en levendige les!

5.  Open antwoorden

Een geweldige manier om de betrokkenheid van leerlingen te vergroten, is door ze de ruimte te geven om hun eigen antwoorden te bedenken. Hierdoor kunnen ze hun creativiteit en denkvermogen stimuleren en een unieke bijdrage leveren aan de discussie.

Door de antwoorden van de leerlingen vervolgens live op het scherm te tonen, creëer je een omgeving waarin hun ideeën worden gewaardeerd en gewogen. Het is daarnaast mogelijk om een limiet in aantal tekens in te stellen, zodat de leerlingen zorgvuldig omgaan met de bewoording van hun antwoorden en ze zich moeten concentreren op de essentiële elementen van hun antwoord.



Nieuwsgiering geworden naar de eindloze mogelijkheden met PresentersWall? Neem dan snel contact met ons op!